Socialisatie van je pup

Om een stabiele hond zonder probleemgedrag te krijgen, is een goede socialisatie van je pup heel belangrijk. Je kunt de socialisatie op latere leeftijd niet meer overdoen. De eerste 16 weken zijn het allerbelangrijkste! Vaak zijn de eerst 8 bij de fokker en de andere 8 weken bij jou als eigenaar. In deze 8 weken laat je je pup kennis maken met verschillende prikkels en situaties.

Wat is socialiseren?

Het socialiseren van je pup houdt in dat je de pup leert waaruit zijn wereld bestaat. Het gaat erom dat je pup kennismaakt met alle dingen die hij in zijn verdere leven zal tegenkomen. Verschillende mensen, honden, andere dieren, geluiden, drukte, onbekende omgevingen en situaties, enz. Als je pup één van deze dingen tijdens zijn socialisatiefase niet leert kennen, kan dit betekenen dat de hond er de rest van zijn leven moeite mee heeft. Als een pup bijvoorbeeld niet kennismaakt met de drukte en het lawaai van verkeer, dan kan dit angst tot gevolg hebben wanneer hij op latere leeftijd wel met verkeer in aanraking komt.

De socialisatiefase duurt tot een leeftijd van ongeveer twaalf weken. Voordat je hond die leeftijd heeft bereikt is het van belang dat je hem dus regelmatig met de verschillende dingen die in jouw situatie van belang zijn in contact hebt gebracht. Bedenk dus vooraf goed welke dingen voor de toekomst van jouw hond van belang zijn.

Houd er wel rekening mee dat het een pup is, dus doe niet te veel op een dag en doseer.

Socialiseren bij Hondenschool op Maat

Wij raden je aan om zo snel mogelijk met een puppycursus te starten. Wacht niet tot de enting van 12 weken. Ook al is je pup wat kwetsbaarder in deze eerste periode, omdat de vaccinaties nog niet afdoende werken en je pup ziek zou kunnen worden, kan je pup een achterstand oplopen in sociale vaardigheden. Het uitstellen van socialiseren tot na 12 weken kan leiden tot probleemgedrag zoals angst en agressie. De hond is dan lichamelijk gezond, maar geestelijk niet.

De natuurlijke bescherming via de moederhond (mits deze zelf goed ingeënt is door de fokker!) is prima in staat voor een pup tot 12 weken om de meeste risico’s op te vangen, waardoor de kans op besmetting zeer klein is.

Wacht niet af en kijk naar wat Hondenschool op Maat kan bieden.

Het WELZIJN van de hond staat bij ons altijd centraal.