Het liefst zo snel mogelijk. De meeste pups mogen weg bij de fokker als ze 7 à 8 weken oud zijn. Helaas zijn er nog altijd veel fokkers en dierenartsen die adviseren om pas na de laatste enting (12 weken) naar de puppycursus te gaan. Dit is ontzettend jammer! De eerste weken van een pup zijn namelijk heel erg belangrijk om te socialiseren.

  • Vanaf 3 weken wordt de wereld van de pup steeds groter. Hij vindt alles interessant en is bijzonder nieuwsgierig. Een belangrijk deel van de socialisatie is dan ook de verantwoordelijkheid van de fokker.
  • Als je pup 8 weken oud is, komt hij bij jou thuis en gaat de socialisatie verder. Het is belangrijk voor je pup dat hij dan met nieuwe dingen en situaties in aanraking komt. Dit is tegelijkertijd het ideale moment om met de puppycursus te starten. De andere honden en pups zijn ingeënt, dus jouw pup loopt weinig risico. Jonge honden worden bovendien tot op een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen (afweerstoffen) uit de moedermelk, dus ook dit is een reden om niet bang te zijn om vanaf 8 weken met je pup naar de cursus te gaan. Tip: Vermijd tot de laatste enting (12 weken) wel uitlaatplaatsen: je loopt het risico dat hier ontlasting ligt van honden die niet zijn geënt. Als je hondje hieraan snuffelt, loopt hij het risico besmet te raken.
  • Vanaf 12 weken begint bij veel honden de angstfase. Je pup wordt terughoudender, nieuwe mensen en situaties kan hij opeens eng vinden. Als je pas in deze fase start met een puppycursus kan dit een moeilijke situatie zijn voor je puppert, juist omdat hij nu net in die angstfase zit.
  • De lessen op de puppyschool duren vaak 45 minuten tot een uur. Echter, dit is voor de meeste pups te lang, omdat ze zich nog niet zo lang kunnen concentreren. Wij attenderen de eigenaren erop als het emmertje van jouw pup vol is. Geef je hondje dan rust en laat hem lekker liggen. Kijk naar de andere pups of neem je pup mee naar huis.