De is de meest gestelde vraag van hondeneigenaren die naar een hondenschool komen, “hoe zorg ik er voor dat mijn hond naar mij luistert”. Het antwoord op deze vraag is vrij simpel, jij moet leuker zijn dan wat er gebeurd in de omgeving van je hond, maar ja, hoe doe je dat dan?

Het is belangrijk dat je eerst het gedrag van je hond leert begrijpen. Een hond vertoont bepaald gedrag om er zelf beter van te worden waardoor het voor de hond leuk is om het gedrag te vertonen en te herhalen. Als bepaald gedrag succes oplevert zal de hond het gedrag vaker laten zien.

Dus zorg er voor in eerste instantie dat jij als eigenaar super leuk wordt en ga op zoek naar speeltjes, spelletjes en overheerlijke lekkere dingen waar de hond alles voor wilt doen om maar bij jou te blijven en de volledige aandacht voor jou te hebben, denk hierbij aan bijvoorbeeld hondenworst, hondenknakworstje, stukjes kaas etc. Dit heeft vaak een veel beter resultaat, dan de hond enkel te belonen met je stem of door een aai.

Stel je focus op wat de hond goed doet en beloon hem hiervoor met iets lekkers en met een verbale beloning. Hierdoor zal de hond het gedrag vaker laten zien. Bijvoorbeeld de hond ligt op zijn plaats terwijl jij eten aan het koken bent, dit gedrag mag zeker beloont worden.

Het is goed om te beseffen dat het opvoeden van je hond niet van zelf gaat en gepaard gaat met veel geduld. Het is goed om te beseffen dat jij als de hond fouten mogen maken, het belangrijkste hierin is dat je er zelf bewust van bent zodat jij het de volgende keer anders kan doen. Focus je op het positieve gedrag van je hond en bekrachtig dit gedrag door het gedrag te belonen met iets super lekkers en met je stem. Dit zorgt voor het opbouwen van een fijne band met je hond en de hond leert om zich op jou te focussen en is de basis voor een succesvolle gehoorzame hond!