Goed voorbeeld doet goed volgen!

In een roedel nemen de andere honden het gedrag van de leider over. Dus als je een pup in huis hebt, ziet de pup jou als leider. De pup leert van jou hoe het hoort om te communiceren met roedelgenoten of buitenstaanders zoals andere honden en of mensen.

Als je dus je hond gaat opvoeden met agressie zoals stemverheffing, boos kijken, slaan of door gebruik te maken van correctiemiddelen dan leert de hond dat dit een “normale” manier is van communiceren.

Voorbeeld: De mens geeft een verbale correctie door middel van stemverheffing te gebruiken als de hond ongewenst gedrag laat zien. De hond leert dan op deze manier dat blaffen en of grommen een normale manier van communiceren is.

Bij hondenschool op Maat wordt aan de eigenaren geleerd hoe je ongewenst gedrag van de hond kan stoppen; enerzijds om het gedrag om te buigen naar gewenst gedrag anderzijds door de oefening “nee” aan te leren (op spreektoon) zodat de hond op commando stopt met het geen wat hij aan het doen is.